Estland 2019

Det første møde med ” Venner i Europa”

 

Tilbage i maj blev jeg kontaktet, om jeg ville med til Estland med venner i Europa?

Hvad var det nu for noget, og jeg, lige mig, der er så dårlig til sprog? Hurtigt kom frygten for at fejle, men samtidigt tændtes min nysgerrighed. Måtte vide mere, havde så mange spørgsmål. Ringede til Lars Westermann, selvom det var sent. Lars var dog ikke sen til give mig svar:

”Charlotte, det er lige dig, og sprogkompetencer er så underordnede. Bare du kan lidt engelsk og vil bruge det. I alle er i samme båd, folk vil bare gerne lære dig at kende”. Lars blev ved, han brændte virkelig for det: ”People Meet People. Kulturer møder kulturer. Det er dialog rundt om køkkenbordet. Det er kommunalt landdistriktssamarbejde. Et EU-støttet projekt med én landdistriktskommune fra hvert EU-land. Hvert land sender så både unge og voksne afsted for at mødes. Alle mødes sammen og hver for sig. Workshops og kulturmøder. Alle indlogeres lokalt, hos værtsfamilier. Der er små møder og stormøder. Ved sommermødet deltager over 200 mennesker fra hele Europa. Alle deltager i åbningsceremonien - et meget officielt optog igennem byen, hvert land går samlet med sit lands fane forrest. Der er også altid en kulturaften, hvor hvert land serverer noget mad, og en “lille en”. Det plejer at blive sjovt. Charlotte, i Estland ved sommermødet, der skal du deltage i borgmestermødet og stemme på vegne af Næstved ved evt. afstemning i præsidiet. Nicolai Røge er med, han kan hjælpe dig, hvis det er. Vi forventer, at du er Næstveds Kommunes ambassadør og ved afslutningsceremonien skal du takke og overrække Põlvas borgmester en gave fra Næstved, som tak for hans og Põlva’s gæstfrihed”.

Hold da op’ en invitation og Lars lokkede. Vidste ikke, hvad jeg skulle mene. Det lød pludseligt meget stort. Det var svært at forstå, og at forestille sig. Og hvordan skulle jeg kunne kommunikere med EU-borgere om politik og landdistrikter? Jeg ringede derfor til Linda Frederiksen, der blot gentog hvad Lars havde sagt, men så lige understregede, at når de nu havde valgt mig, så var det fordi de mente, at jeg kunne løse opgaven - SLUT!

Så torsdag den 18. juli drog jeg afsted med åbent sind og krydsede fingre, men her efter hjemkomsten må jeg sande, at al’ min tvivl gjort til skamme. Jeg vendte hjem fra Estland, så forandret. Efter 4 dage i Estland, var jeg nu ikke kun dansk, men pludseligt transformeret til europæer med venner i hele Europa. Jeg er så fuld af tak til alle dem, der fik mig afsted - tak til alle jeg mødte.

Forandringen skete netop i Estland, i et med opgaven repræsentant for Næstved Kommunes borgmester. “The mayor from Denmark”. EU’s Landdistrikts-venskabs-kommuner mødtes. Jeg var der som officiel, jeg løste opgaven, men rejsen forandrede mig personligt. Ca. 250 mennesker fra 25 lande mødtes til sommermøde i den Estiske by Põlva. Unge og gamle, borgere, frivillige og folkevalgte mødtes til kulturudveksling, historie, dialog, workshops, ceremonier og masser af socialt samvær.

I Põlva lærte nationaliteter hinanden at kende igennem et tætpakket 4-dags program. Befolkningen modtog os med åbne arme. Hele byen var sat på den anden ende. Der var plakater, og alle vores flag. og så EU-flaget over det hele. Byen var sat i stand til vores ankomst, til os. EU, der besøgte dem. Põlvas borgmester deltog næsten i alt. Vi deltagere, deltog i flere åbningsceremonier og officielle begivenheder. Byen anerkendte i den grad vores tilstedeværelse. Ved det internationale optog stod borgere i vinduerne og langs vejen, de smilede og vinkede, og flere var dybt berørte med tårer trillende ned ad kinderne. Estlands historie viste sig tydeligt.

Som EU-gæster var vi alle indlogeret privat hos forskellige lokale værtsfamilier, der elskeligt åbnede deres hjem, liv og hverdag, og det helt gratis. Vi blev alle klogere på Estland, Põlva, historien og mennesker hinanden imellem.

“People Meet People” er så meningsdannende og givende. Projektet skaber indsigt og fælles forståelse. Deltagernes landegrænser og evt. sprogbarrierer blev så ligegyldige. Alt og alle var så åbensindede og ligeværdige. Aldrig før har en rejse fyldt og forandret mig på en sådan måde. Præcis hvad Rural European Charter og People Meet People er og kan, kan jeg godt forsøge at beskrive her, men man forstår det reelt først som deltager, det ved jeg nu.

Jeg fejlede ikke. Jeg åbnede sindet og tog imod læring. Jeg sprang ud i det. Har nu venner og kontakter i hele Europa. Og jeg ved nu at via samtale, indsigt og tillid lærer vi af hinanden, så vi sammen kan udvikle vores fælles Europa. Præcis det tager vi alle, alle deltagerne, hver især, med hjem til vores respektive landdistriktskommune - og herfra spreder vores EU-samarbejde sig som ringe i vandet…

samarbejdspartner og medlem af EU-charteret